asigurari CASCO vs RCA

Viata noastra de zi cu zi inseamna in primul rand intrebari si dileme, sau mai pe scurt, decizii. Chiar si atunci cand ne bucuram de o noua masina, lucrurile raman neschimbate. Pe langa faptul ca ea trebuie sa corespunda gusturilor noastre ca aspect, este necesar sa fim atenti si la ce fel de asigurare alegem pentru ea, astfel incat drumurile parcurse impreuna sa fie lipsite de griji. Cel mai probabil ai auzit atat de polita de Asigurare RCA cat si de Asigurarea CASCO, dar nu ai stiut sigur niciodata care e mai buna pentru tine? Astazi vrem sa raspundem unor semne de intrebare pe care le-ai putea avea si sa te ajutam in luarea celei mai bune decizii in privinta asigurarii pentru masina ta.

Asigurarea RCA vs Asigurarea CASCO

Sa incepem cu inceputul. Prescurtarea RCA vine de la Raspunderea Civila Auto, in timp ce CASCO vine de la expresia din limba engleza Casuality and Collision. Cele doua concepte, ambele se refera la acoperiri legate de utilizarea vehiculelor.
Ce mai importanta diferenta? Consta in faptul ca RCA este o raspundere civila fata de terti in timp ce CASCO este o asigurare de bunuri. Cu alte cuvinte, prin RCA platesti pentru daunele provocate tertilor (unei alte masini sau persoane, in cazul unui accident), pe cand prin CASCO platesti pentru masina ta. Vesti bune totusi, zvonurile spun ca din punctul acesta de vedere, RCA s-ar putea sa ne permita sa reparam chiar si masina proprie.
Asadar, tine minte! Polita RCA este o asigurare facuta de tine pentru altii, iar CASCO este facuta de tine pentru tine.
O alta diferenta majora este data de obligativitatea celor doua tipuri de asigurari. In timp ce statul ne obliga sa incheiem o polita RCA, asigurarea CASCO ramane a fi facultativa. La acest aspect te rugam sa fii foarte atent. Proprietarii masinilor care nu detin RCA vor suporta pe loc o amenda intre 1000 si 2000 de lei si chiar si confiscarea placutelor de inmatriculare si a talonului pana la remedierea situatiei. Daca nici in 30 de zile de atunci nu ti-ai facut asigurarea RCA, risti ca masina sa iti fie radiata din evidente.
Fiind obligatorie, polita RCA este foarte bine reglementata prin lege de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Toate conditiile de asigurare valabile in cazul asigurarii RCA sunt foarte clar expuse, iar tarifele aferente acesteia sunt differentiate in functie de mai multe criterii. In momentul de fata criteriile care fac diferentierea preturilor sunt varsta, capacitatea cilindrica la autoturisme, la cateva dintre categorii chiar si localitatea pe care e inregistrata masina (daca e in mediul urban sau rural), iar la autoutilitare masa maxima admisa. Din pretul de baza, trebuie luat in calcul si reducerea sau adaosul in functie de clasa Bonus Malus care se calculeaza la fiecare in parte in functie de perioada in care s-a prelungit asigurarea, de la inmatricularea ei, fara daune.
Ar mai trebui sa stii de asemenea, faptul ca polita RCA vine insotita de un alt document, Cartea Verde. Aceasta asigura acoperirea pagubelor produse unor terti in afara granitelor tarii. Sa fii atent insa, tarile in care Cartea Verde este valabila difera de la un asigurator la altul.
Inca o diferenta demna de luat in considerare consta in faptul ca polita RCA se acorda tuturor autovehiculelor si nu se efectueaza o inspectie de risc. Trebuie insa mentionat ca odata la 2 ani, sau la unele categorii auto odata la 6 luni, trebuie facuta Inspectia Tehnica Periodica, fata de care masina nu poate circula pe drumurile publice. In cazul CASCO, inspectia de risc este obligatorie si acest tip de asigurare se acorda doar autovehiculelor care indeplinesc niste conditii minime, iar ca regula de baza, masina nu trebuie sa aiba avarii deja existente, sau daca le are deja, acestea nu vor fi asigurate.
Si polita CASCO poate fi valabila international, dar pentru asta trebuie sa ai grija ce contract alegi sa semnezi cu asiguratorul tau. Un avantaj pentru CASCO il reprezinta faptul ca poate contine clauze suplimentare care extind acoperirea de baza, lucru imposibil in cazul RCA datorita reglementarii clare al acesteia prin lege.
Pretul unei asigurari CASCO poate diferi in functie de autovechicul, de cat de nou sau vechi este acesta sau de valoarea acestuia pe piata cat si de clauzele suplimentare.

Daca analizam putin cele doua polite, observam ca ele difera destul de mult.

Astfel, Web ASIG Cluj iti recomanda ca pentru linistea drumurilor tale, sa intocmesti atat o polita de Asigurare RCA cat si o asigurare de Asigurare Facultativa CASCO.
Vrei sa stii si care sunt asiguratorii actuali pentru politele RCA si CASCO? Te invitam sa consulti pagina cu Asiguratorii cu care colaboreaza Web ASIG, accesand imaginea de mai jos sau sa ne vizitezi la biroul nostru din Cluj sau celelalte locatii din tara.